11 Ocak 2012 Çarşamba

Biyoçözünür Torbalar Polietilenden Daha Zararlı

Almanya’daki Heidelberg Enerji ve Çevre Araştırmaları Enstitüsü’nde (IFEU) plastik çöp torbaları üzerinde yapılan detaylı kullanım süresi analizlerinden (Life Cycle Analysis-LCA) çıkan sonuç şaşırtıcı. Araştırmaya göre geleneksel polietilen reçineleri, Avrupa piyasalarında kullanılan biyoçözünür eşleniklerine göre çevreye daha az zarar veriyor.
plastic_bottle_life_cycleAlmanya Plastik Paketleme ve Film Derneği (IK) tarafından desteklenen çalışmada, bütün çevresel etkenler dikkate alındığında, çevreye en zarar veren plastik seçeneği geri-dönüştürülmüş polietilen (PE) olarak bulunmuş. Bunu takip eden malzeme de saf PE olarak berlirtilmiş. Hali hazırda piyasada bulunan, petrokimya ve yenilenebilir-kaynaklardan üretilmiş, nişasta ve polilaktikasit-bazlı biyo-çözünür plastik torbalar ise testlerde en kötü sonucu veren malzemeler olmuş. Testlerin sonucunu etkileyen faktörler paketleme sistemi, ürünün dönüşümlü olması ya da dönüşümlü olmaması, seçilen dağıtım ağları, seçilen atık rotası ve kullanılan malzemenin ne olduğu olarak listeleniyor.
IFEU’nun açıklamasına göre, test edilen her torbanın çevresel etki profili hammadde üretim tekniğine direk ve büyük ölçüde bağlı. Torbaya dönüşüm aşaması ve satış noktalarına ulaşımı ise en az etkiye sahip faktörler. Araştırmanın sonucunda belirtildiği üzere, torbanın kalınlığı ne kadar azalırsa, çevreye olan zararı da aynı ölçüde azalıyor. Saf PE ve geri-dönüştürülmüş PE torbaların bu testleden başarıyla çıkmasının sebeplerinden biri de kalınlıkları. PE’den üretilmiş torbalar 12.5 mikron kalınlığına sahipken, torbaların benzer büyüklükte yükü taşıyabilmesi için biyo-çözünür torbalar 15 ile 25 mikron arası kalınlığa sahipler.
IFEU analizi biyo-çözünür plastik sektöründeki reçine üretimi verimliliği ve malzeme performansı gibi geleceğe yönelik gelişmeleri de hesaba katıyor. Fakat, analizi hazırlayan araştırmacıların çıkardığı sonuca göre, hiçbir senaryo biyo-çözünür torbaları PE torbalardan daha az zararlı hale getiremiyor.
Raporun yazarları biyo-plastikleri sadece malzeme boyutunda değil, üretimin ilk adımından plastiğin yok olacağı son adıma kadar geçirdiği bütün aşamalarda çevreye yarattığı etkileri incelemiş. Biyo-çözünür plastikler üzerine yapılan bu araştırmanın sonuçları uzun süre tartışılacak gibi gözüküyor.
Kaynak: European Plastic News (Eylül, 2009); Resim: back2tap
Biyo-plastiklerle ilgili diğer haberler için:
AgriPlas - Doğal Kompozit
Biyo-Plastikler Geleneksel Polimerlerin Yerini Almaya Hazırlanıyor
Nişasta Bazlı “Yeşil” Plastikler
Çevre Dostu Bakteriyel Plastik
Daha fazlası için bu linki takip edebilirsiniz.

KAYNAK: www.polimernedir.com 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder